Aktuellt

Innovative Recycling

Förra veckan var några Erasmusdeltagare ur projektet Innovative Recycling i Portugal. Veckan innehöll många intressanta studiebesök, aktiviteter, glädje och kramar. Vi besökte bl a en korkfarm, "Convento de Cristo" i Tomar och en astronomipark. Deltagande i workshops där det återbrukades vinkorkar och papper stod också på schemat.

High Five

Under vecka 40 är elever och pedagoger i Finland för att arbeta tillsammans med deltagare från partnerländerna Spanien, Italien och Finland i Erasmusprojektet High Five.

Kofsa

Under några veckor har alla våra sjuor varit i Kofsa med sina klasskamrater. De har arbetat med diverse sammarbetsövningar, bad, kanotpaddling och grillning. En härlig dag då man får möjlighet att lära känna varandra på annat sätt än i skolbänken.

Skolval

I veckan har vi haft skolval på Österslättsskolan och alla elever har varit och röstat. Under So-lektioner har man pratat om de olika partierna samt om hur det går till att rösta. I valet efter söndagens kommer många av eleverna vara med och rösta "på riktigt".

Glad sommar!

Vi önskar er alla ett riktigt härligt sommarlov! Lycka till, alla våra nior och välkomna tillbaka säger vi till sjuor och åttor!Avslutningsmiddag

Igår kväll firades våra kära nior av med fin middag. De bjöds på trerätters middag, underhållning och musik. De serverades vid bordet av sina lärare och har nu ytterligare ett fint minne med sig från sin grundskoletid.Gäster på skolan

Under vecka 18 har vi , i Erasmusprojektet Innovative Recycling, haft besök av elever och lärare från våra partnerländer Tyskland, Rumänien och Portugal. Det har varit en intensiv vecka med många olika aktiviteter. Vi har återbrukat jeans och t-shirts, haft musik- och språkvalslektion, gått stadsvandring, besökt en självförsörjande gård och mycket mer. När våra nya vänner skulle lämna oss var det både tårar och många kramar. Alla var rörande överens om att det bästa med veckan var att ha fått nya vänner från olika delar av Europa.Digital träff i Erasmusprojekt

Denna veckan har eleverna som är knutna till Ersmusprojektet INNOVATIVE RECYCLING en så kallad digital mobilitet. I projekten ingår att besöka sina partnerländer som är Rumänien, Tyskland och Portugal. Denna träff, där Tyskland är värdland, planerades när vi hade restriktioner för pandemin och därför blev den digital. Under veckan arbetar alla länderna med att bygga insektshotell, arbeta med att göra statistik över vårt klimatavtryck, laga mat samt återbruka trä- och metall, allt efter Tysklands planering för sin vecka. Det bästa av allt är givetvis att få träffa och prata med kompisarna från partnerländerna, om än digitalt.Kockduell för niondeklassare

Igår tävlade tre lag från 9a och 9c om en finalplats i Kockduellen. Det vinnande laget blev Febronia och Olivia från 9a. Stort grattis till er! Nu ska deras rätt filmas och presenteras för juryn i Stockholm, som sedan väljer ut tio lag i Sverige att delta i riksfinalen på restaurangakademin i Stockholm.


Fakta om Kockduellen

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Kockduellen är en tävling som samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Syftet är att öka intresset för matlagning och kockyrket bland ungdomar. Förra året tävlade närmare 6000 högstadieelever från hela Sverige.

Arrangör är Visita – Svensk besöksnäring, som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen.

Källa: Visita

foton från BLTAlla hjärtans dag

Valentine`s Day eller Alla hjärtans dag! 8A önskar alla en trevlig dag genom sina engelska kärlekscitat som de har satt upp på fönstrena i sitt klassrum.

Information angående covid-19


Idag den 9 februari öppnar samhället upp och vi kan glädjas åt att

få börja återgå till det ”gamla normala”. I Blekinge och Karlshamn är det fortfarande hög smittspridning och stor frånvaro av både elever och personal på våra skolor, men vi ser att allt fler elever och personal är på väg tillbaka till skolan efter sjukdom.

Nedan finner ni en sammanfattning av rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Blekinge Vårdguiden.


Rekommendationer för elever i grundskolan:

Stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter om du är sjuk och har symtom som kan vara tecken på covid-19. Exempel på symtom kan vara halsont, snuva, feber eller hosta.

Syftet med att stanna hemma när du är känner dig sjuk med symtom på covid-19 är att inte smitta andra. Barn som är sjuka ska stanna hemma tills de mår bra. De kan gå tillbaka till skolan när de är tillräckligt pigga och har varit utan feber i ett dygn. Testning med PCR-test rekommenderas inte längre för allmänheten


Karantänsreglerna har slopats och detta innebär att friska elever ska gå till skolan även om någon i hushållet är sjuk/har testats positiv för covid-19.

Alla fortsätter att tvätta händerna och ha god handhygien Rekommendation att alla från 12 år vaccinerar sig.


Under den tid vi har haft pandemin har vår digitala kompetens ökat och de flesta möten har hållits digitalt. Detta kommer vi att fortsätta med en tid framöver då smittspridningen fortfarande är stor.

En succesiv återgång till fysiska möten kommer att ske för de möten där det finns ett mervärde att träffas.


Med detta vill jag tacka för ett gott samarbete och en önskan om att detta är det sista utskicket

gällande covid-19.


Sofia Olsson

Verksamhetschef grundskolaIndisk smakupplevelse

9a har läst om hinduismen och har då även fått smakupplevelse av Indien på hemkunskapen. De lagade och dukade fram en buffé bestående av Chicken tikka masala, Dhal, Palak paneer, Naanbröd och ris. Indien är ett land som är känt världen över för sin mat.
Webbinarium Sverige och Tyskland

Förra veckan hade Sverige och Tyskland webbinarium om återbrukade textilier och kläder. Vi arbetar i Erasmusprojektet Innovative Recycling och denna terminen fokuserar vi på att återbruka textilier. Vi lärde oss mer genom att presentera våra arbeten för varandra samt spela kahoot och svara på frågor.


Programmering

I veckan har 9d och 9b haft besök på tekniklektion av pedagogerna Eva, David och Helena från Kreativum. Eleverna har fått en genomgång på micro:bit och löst olika programmeringsuppdrag. De valde själva vad de skulle programmera utifrån sina förkunskaper. Bland annat programmerades musik, tjuvlarm och trafikljus.

Gymnasieinformation

I årskurs nio har man nu några månader kvar att fundera över gymnasieval, därför har man under vecka 45 fått ta del av information om olika gymnasieprogram. Elever från respektive program har berättat och svarat på frågor.

Signe på Boön

Denna veckan kommer alla åttor att få följa med på en historisk vandring på Boön. Man har blandat en delvis fiktiv historia där man har flätat in verkligheten på ett spännande sätt. Vi tar oss tillbaka till 1500-talet vid vandringens början.

Grattis 9B!

Under årets arkitekturvecka hade man ett nytt inslag som lockade många kommuninvånare och flera skolklasser. Detta var en tipsrunda där planarkitekterna ville förmedla kunskap och information om arkitektur, stadsbyggnad, offentlig konst och samtidigt ge en möjlighet att bidra med tankar om hur Karlshamn kan se ut i framtiden. 9b vann första pris. Stort grattis!

Friluftsdag 6/10

Idag har alla klasser haft friluftsdag med bland annat orientering och ANDT. I skogen kämpade de jättebra med orienteringen. Årskurs 8 fick även information om alkohol och vad som händer i kroppen, vad lagen säger samt fått ta ställning vid olika scenario.